top of page
  • Birgit P.

M-õppe kasutamine matemaatikas

Updated: Mar 31, 2020




M-õpet ehk mobiilset õpet saab väga edukalt kasutada ka reaalainetes, sh matemaatikas. See on igati huvitav vaheldus õpilastele, kes tavapäraselt harjunud koolipingis istuma, nina õpikus.



Näidisidee


Minu mõte m-õppe kasutamiseks sisaldab endas QR koode ja koolisisest jahti. Sihtrühm oleks 9. klass, kes õpib parasjagu Pythagorase teoreemi. Ideaalis oleks tunniplaanis ühel päeval kaks järjestikust matemaatikatundi, et saaks ülesannet veidi pikemalt korraldada.



Sisu


Vastavalt klassi suurusele sõltub ka sisu, kuid üldine plaan oleks koostada kolm-neli "seiklusrada", mida mööda erinevad grupid liikuda saaks. QR koodid on paigutatud üle kogu koolimaja ning võimalusel just temaatiliselt sobivatesse paikadesse (nt Pythagorase ajastu kirjeldus on leitav ajalooklassi juurest).


Iga rühm saab alguses QR koodiga lehe, kus on kirjas vihje järgmisele sihtpunktile, järgmises peatuses on vihje kolmandale jne. Selleks aga, et vihje kokku panna, tuleb lahendada mõni ülesanne. Näiteks tuleb QR koodiga leitud sõnasegadikust otsida üles etteantud sõnad (kõik muidugi Pythagorase ja matemaatikaga seotud) ning järelejäänud tähed annavadki kokku uue vihje. Kui nad siis uude asupaika jõuavad, ootab neid ristsõna, kus peavad kasutama sõnasegadikust üles leitud sõnu (nt sõnasegadikust leidsid nad sõna "hüpotenuus" ja ristsõnas on küsitud täisnurkse kolmnurga pikimat külge). Ristsõna lahend annab uue vihje...


Peale tunni läbiviimist toimub ühine arutelu, kus räägitakse, mida uut saadi teada ja milliseid varasemaid teadmisi kinnistati.



Ettevalmistus


Õpetaja poolt vajaks see muidugi meeletut ettevalmistust (luua ülesanded, luua ja printida QR koodid, planeerida erinevate rühmade seiklusrajad jm), kuid postiivne on kindlasti asjaolu, et sedasama mängu saab tulevastel aastatel uuesti kasutada.


Parim variant oleks see, kui erinevaid peatuspunkte ja ülesandeid saaks integreerida teiste ainetega. Näiteks ajalooklassi juures olev ülesanne Pythagorase ajastu kohta sisaldaks endas sõnavara ja teadmisi, mille õpilased on reaalselt ajalootunnis selle perioodi kohta omandanud. Eesti keele klassi juures peaksid õpilased näiteks lugema läbi Pythagorase iseloomu ja saavutuste kirjelduse, pannes komakohad õigesti (ning need sõnad, mille järele koma pannakse, moodustavad kokku uue vihje).


Teistele õpetajatele peaks kindlasti varem mainima, et selline ülesanne leiab aset.


Õpilased peaksid tõmbama alla äpi, mis võimaldab lugeda QR koode.



Potentsiaalsed probleemid


Õpilased kindlasti räägivad omavahel koridoris ja teevad muud sorti lärmi, mistõttu võib see häirida teiste õpetajate ainetunde.


Mõni QR kood ei pruugi õigesti avaneda, õpilased ei pruugi ülesandest aru saada.


Kaasõpilased võivad QR koodi ära rikkuda või teiste eest ära peita.



Lisaväärtus


Sellise õppe rakendamisel on mitmeid lisaväärtusi. Esiteks võimalus lõimida mitmeid erinevaid aineid ja tekitada õpilastes mõistmine, et näiteks komakohti tuleb õigesti kasutada ka matemaatikas, mitte ainult eesti keeles.


Ma usun, et mõned faktid jäävad õpilastele ka paremini meelde, kui nad suudavad neid seostada teatud asukohaga, tiimikaaslastega vm. Me rääkisime parasjagu sellest, mis riigis Pythagoras sündis, kui bioloogiaõpetaja käis mööda ja manitses meid vaiksemalt olema. Nüüd seostab õpilane seda ühte teadmist mingi muu kogemusega.


Üleüldiselt on selline ülesanne lihtsalt lõbus vaheldus tavapärasele koolitunnile. Vahel on õpilastelgi vaja hinge tõmmata ja veidi kergemalt tunni läbi teha.

0 comments

Recent Posts

See All

Retsensioon

Selles postituses retsenseerin Kristeli digimappi, mis on leitav siit. 1. Teemade kajastatuse põhjalikkus Igat teemat on avatud just vajalikult määral: piisavalt, et oleks sisukas, ja mitte nii palju,

bottom of page